Nyhed

Derfor boykotter GAFFA Nicki Minaj

GAFFA.dk - Alt om musik

Aftenens store koncert med superstjernen Nicki Minaj bliver ikke dækket af GAFFA, da arrangementet har nogle restriktioner, som vi ikke kan stå inde for.

I juni sidste år boykottede GAFFA en kæmpe koncert med det ultimative power couple Beyoncé og Jay-Z, fordi koncerten havde nogle restriktioner, som vi rent presseetisk ikke kunne stå inde for. I aften spiller Nicki Minaj i Royal Arena, og hun (eller holdet bag hende) har samme restriktioner som ved sommerens B&J-koncert. Derfor kommer vi ikke til at bringe en anmeldelse af koncerten. 

Begrundelsen for valget er identitisk med den vi bragte sidste år i forbindelse med Beyoncé og Jay-Z-koncerten. Læs redaktørens forklaring på boykottet:


”I løbet af de sidste fem år er det blevet en stadig større trend, at artister ønsker at kontrollere alle aspekter ved deres image og profilering udadtil. Store navne som Beyoncé, Foo Fighters, Lady Gaga og Bruno Mars har valgt at begrænse tilgangen til deres koncerter for pressefotografer, enten gennem rigide fotokontrakter eller med rene forbud.” Sådan skrev vores norske redaktør Tord Litleskare i starten af 2018 i en kommentar, da det også blev den norske presse pålagt at beholde de lange linser i taskerne under en koncert med The Killers.

LÆS OGSÅ: Stort dansk medie bakker op om GAFFAs Beyoncé- og Jay-Z-boykot (2018)

Det forholder sig nemlig sådan, at der under stort opsatte koncerter nogle gange videresendes en besked til pressen om, at artistens egen fotograf vil være den eneste akkrediterede fotograf, og at vi (pressen) efterfølgende kan få lov til at bruge de få udvalgte fotos i forbindelse med vores dækning.


Den stadigt stigende kontrol fra kunstnere er bekymrende, og det bliver et presseetisk problem, når artister og management forsøger at overtage en magt, som reelt set ligger hos de respektive redaktører. Tænk, hvis det samme gjorde sig gældende for anmeldelser? Det ville vi aldrig tillade, og fotojournalistik er i høj grad en del af det samlede journalistiske produkt. Pressens dækning af artisters professionelle virke er i høj grad med til at holde deres popularitetshjul i gang, og det virker både utaknemligt og en kende krukket, når fysisk fremtoning, image og kontrol vejer højere end pressefrihed.

LÆS OGSÅ: OPDATERING: Derfor anmelder GAFFA ikke Beyoncé og Jay-Z (2018)

Det er muligt, at artister som Nicki Minaj, Beyoncé og Jay-Z er bedøvende ligeglade med, hvorvidt der kommer en anmeldelse fra GAFFA i Danmark, Norge og Sverige eller ej. Men hvis den samlede nordiske presse melder ud, at et fotoforbud går imod vores journalistiske integritet, så får piben måske en anden lyd.


Det har rent faktisk virket i Norge. De seneste to år har artister som Paul McCartney, Muse, Iron Maiden, Mariah Carey og KISS fjernet de ellers så populære fotokontrakter, fordi de har fået at vide, at den norske presse ellers ville boykotte koncerterne.

I samarbejde med Live Nation arbejder vi på at få holdet bag Nicki Minaj til at ophæve fotoforbuddet. 

ANNONCE