Nyhed

Ny bog om Isam B udkommer fredag

GAFFA.dk – alt om musik

Bogen fortæller historien om sangerens liv og dykker ned i forholdet mellem fædre og sønner

Fredag den 29. oktober udkommer bogen Fædreland, der er udformet i et samarbejde mellem soloartist og tidligere Outlandish-forsanger Isam Bachiri, kendt som Isam B, og forfatter og journalist Tarak Omar. Bogen, der har været flere år undervejs, beskrives som ”en fortælling om fædre og sønner.”

”Min far og jeg har været en del igennem med denne bog. Vi har været uvenner undervejs, men er landet et godt sted. Et sted, hvor vi begge er klar til at dele, tale og inspirere andre til at gøre det samme. Det har været utrolig vigtigt at få min fars historie med her, og jeg er stolt af, at han er med,” udtaler Isam B.


Den første fjerdedel af bogen fortælles af Isam B’s far, der beretter om, hvordan han som ung forlod bjerglandsbyen i Marokko og rejste til Europa i håbet om en bedre fremtid – en rejse, der bragte ham forbi Frankrig og et liv på bunden af arbejdsmarkedet i Tyskland, før han i 1960'erne ankom til København som gæstearbejder.

Mestendels er der dog fokus på Isam B’s historie. Vi får indblik i den generte, indadvendte og pligtopfyldende knægt, som er vild med fodbold, og som går til undervisning i arabisk om lørdagen og i koranskole om søndagen. Vi hører om sommerbesøgene i faderens landsby, Nador, og om at være søn af en far, der altid mindede om, at nøglen til fremtiden lå gemt i sprog, kundskaber og viden. Dette medførte blandt andet, at faderen i mange år krævede, at Isam B stavede sig gennem Kroniken i Politiken.

LÆS OGSÅ: Udskiftning i sangskatten: Den 19. udgave af Højskolesangbogen er landet


For musikerens forældre var vejen klar – det hed skole, gymnasium, universitet. Det nationale og internationale gennembrud med Outlandish betød dog, at Isam B måtte opgive sidstnævnte. På trods af gruppens store succes og mange optrædener nåede sangerens forældre aldrig at opleve Outlandish live.

Isam B indså under bogens tilblivelse, at han i det meste af sin opvækst og ungdom søgte sin fars anerkendelse – dog uden nogensinde helt at få den.

Bogen kommer naturligvis også omkring historien om Outlandish og historien om, at Isam B først sent blev teknisk dygtig nok til at synge mega-hittet ”Aicha” live. Musikeren fortæller om, da trioen bestående af Lenny Martinez, Waqas Quadri og Isam selv efter 20 år sammen gik hver til sit i 2017, og de tabte venskaber.


Outlandish blev samlet igen i 2019, denne gang som duo og altså uden Isam B, og musikeren har siden selv udgivet sange og optrådt som soloartist. I 2018 anmeldte GAFFA kunstnerens koncert i Musikhuset i Aarhus, som modtog fire ud af seks stjerner.

Slutteligt skriver sangeren et brev til sin søn om diskrimination og spørgsmålet om at høre til. I det svære, men håbefulde brev advarer Isam B sin søn om diskrimination og modgang. Han er dog af den mening, at sønnens generation vokser op i en bedre tid end han selv.

LÆS OGSÅ: OPRÅB: Racisme findes alle vegne – også i det danske musikliv


ANNONCE