x

Guide: De bliver store i 2019 – Danmark

Guide: De bliver store i 2019 – Danmark

Der bliver udsendt massive mængder ny musik i disse år. Digitaliseringen gør det ekstremt nemt at udgive singler, ep’er og album og gør det ligeledes uendeligt let for musikforbrugerne at lytte med via diverse streamingtjenester. Der kan måske være svært at navigere i alle de spændende nye navne. Derfor har vi sammensat en oversigt over nye danske bands og solister, som du skal holde ekstra godt øje med.

Artifact Collective

Hvem er de?

Artifact Collective er et musikkollektiv bestående af seks venner, der har en mission om at skabe fællesskab i samfundet og musikken.

Hvorfor fortjener de din opmærksomhed?

I Artifact Collective eksisterer der en fælles drøm, men i nuancerede udgaver. De vil alle sammen lidt af hvert, og ud af det kommer et sammenspillet og samtidig udfordrende popunivers. I foråret var singlen ”Light Blue” P3’s Uundgåelige og blev dermed det første lille hit i kollektivet. Victor Oliver og Mikkel Westergaard Larsen, der er barndomsvenner, havde længe talt om at starte et band, og med inspiration fra Voodoo af D’Angelo opstod idéen til et seksmandspoporkester, hvor alle har en lige central rolle.

Hvad kan du forvente i nærmeste fremtid?

Sidste år optrådte Artifact Collective under Spot Festival, der kickstartede karrieren for seksmandsbandet. I år står den på mere musik og flere koncerter.

 

Bette

Hvem er hun?

Dansksproget sangerinde, der med sin alsidige stemme og sit skønne take på blød r&b-lyd allerede har tiltrukket sig en hel del opmærksomhed

Hvorfor fortjener hun din opmærksomhed?

Bette er langsomt opstået fra undergrunden, hvor hun i 2017 florede på YouTube med videoen til ”Da du kom”, hvor hun ses hænge ud med Emil Kruse. Herefter er der fulgt tre singler, der alle er opstået uden for offentlighedens søgelys. Musikken har altid været en del af Bettes identitet, men indtil for et par år siden var det næsten utænkeligt for hende at dele den med andre. Vi er mange, der er glade for, at Bette har valgt at dele sin musik med os.

Hvad kan du forvente i nærmeste fremtid?

I januar optræder hun som en del af Vegas Udvalgte, og det ser vi kun som en spændende begyndelse på en større karriere.

 

Boundaries

Hvem er de?

Boundaries opstod af kærligheden til det mørke og melankolske univers, der fulgte efter punken. Deres mekaniske og transcenderende lydunivers fører tankerne tilbage til Joy Division og Bauhaus.

Hvorfor fortjener de din opmærksomhed?

Boundaries har ikke meget at smile over. Men hvad er der også at smile over, når verden hver dag oplever en voksende splittelse? Boundaries er sat i verden for at trække lytteren ind i mørket, og er du til post-punk fra de mørke 70’ere og krautmekanik, er Boundaries værd at sætte tænderne i. P6 Beat har haft et par af deres sange i rotation allerede.

Hvad kan du forvente i nærmeste fremtid?

2019 skydes i gang i Vega, når Boundaries optræder som en del af Vegas Udvalgte. Vi er sikre på, at det her er året, hvor døren brydes ind til den etablerede danske live-scene.

 

Dør Nr. 13

Hvem er de?

Rockband opkaldt efter den makabre forlystelse i Tivoli fra de hedengangne 90’ere. Dør Nr. 13 er dog alt andet end den nostalgi, de umiddelbart giver sig ud for at være.

Hvorfor fortjener de din opmærksomhed?

Dør Nr. 13 fortæller historier. Debutalbummet Verden i flammer er spækket med disse, og igennem et rockmelodisk og semielektronisk post-punket univers har Dør Nr. 13 allerede tiltrukket stor interesse fra de danske musikfans. P6 Beat har for længst fået øjnene op for dem, og med god grund.

Hvad kan du forvente i nærmeste fremtid?

Dør Nr. 13 er med små skridt på vej til at blive det, vi kalder folkelige. Til foråret skyder de en mindre Danmarksturné i gang, og ved udgangen af 2019 er der helt sikkert mange flere, der ved, hvem de er.

 

Ea Kaya

Hvem er hun?

Ambitionerne fejler intet hos den 23-årige sangerinde, der med dragende popmelodier i rygsækken bejler til forreste række på den danske popscene.

Hvorfor fortjener hun din opmærksomhed?

Siden hun var 13 år gammel, har hun arbejdet med musikken. Den har formet Kayas identitet, der samtidig er et centralt element i hendes musikalske univers. Hun har allerede en håndfuld singler bag sig og skød det nye år i gang med udgivelsen af popballaden ”4 AM”, der i sin dybsindighed bevæger sig igennem en drømmende og hudløst ærlig ungdomsfortælling. Hendes fantastiske stemme er et helt kapitel for sig. 

Hvad kan du forvente i nærmeste fremtid?

Kort før nytår annoncerede Ea Kaya, at hun ville udgive tre singler i årets første måned. Og med den internationale presse, der allerede er blevet smaskforelsket i Ea Kayas indlevende popunivers, byder 2019 stensikkert på masser af shows og ny musik.

  

Elisha

Hvem er han?

21-årige Elisha spiller moderne r&b af international klasse. Han har rødder i Afrika, men flyttede som 15-årig med sin far til Danmark, og bor nu i København.

Hvorfor fortjener han din opmærksomhed?

Elisha opdagede første gang musikken og stemmens effekt, da han i Kenya samlede et gospelkor, som plantede de første frø til en karriere med musik. Sidste år udgav Elisha sin første single ”All Night”, hvor han synger detaljeret og kælent om sex. Det er ifølge Elisha det mest naturlige i verden, og igennem musikken ønsker han at skabe intimitet. Debut-ep’en Remedy fik fem stjerner af vores anmelder.

Hvad kan du forvente i nærmeste fremtid?

I 2019 skrues der op på live-fronten, når Elisha blandt andet optræder på årets Spot Festival.

 

Farveblind

Hvem er de?

Producerduo bestående af Jens Asger Lykkeboe og Magnus Pilgaard Grønnebæk, der omfavner musikalsk diversitet og spændende collabs i deres brugervenlige, elektroniske univers.

Hvorfor fortjener de din opmærksomhed?

Ifølge duoen selv betyder Farveblind i denne sammenhæng at være blind for genremæssige dogmer. Deres musik kan kaldes alt fra elektropop over deep house til techno, og de lader gerne andre om at bestemme, hvilken kasse de skal puttes ned i. Deres lyd er en hybrid mellem det elektroniske og det organiske, hvilket yderligere manifesteres, når de spiller deres højenergiske liveshows. Her banker Lykkeboe løs på trommerne, imens Grønnebæk styrer diverse samples og synths.

Hvad kan du forvente i nærmeste fremtid?

Med Spot Festival, Roskilde Festival, Smukfest og meget andet på cv’et har Farveblind allerede ekstremt stor erfaring på livefronten. 2019 byder på den netop udsendte debut-ep Boxes og mere liveaktivitet.

 

MONTI

Hvem er de?

Monti er noget så usædvanligt som et dansk band, der leverer håndspillet hiphop med engelske tekster og et dræbende flow.

Hvorfor fortjener de din opmærksomhed?

Tager du til en koncert med MONTI, finder du forklaringen. Monti er hiphop af internationalt format. Frontmand Sebastian Bang Monti rapper så vildt på engelsk – og uden at det på nogen måde lyder påtaget. Under Roskilde Festival i 2017 cementerede de deres format af højenergisk og ærlig hiphop. 2019 kan meget vel bliver året, hvor alle får øjnene op for dem.

Hvad kan du forvente i nærmeste fremtid?

MONTI har allerede en tætpakket koncertkalender i 2019, der blandt andet byder på gruppens første headlinershows på henholdsvis Atlas i hjembyen Aarhus og Stengade i København.

Nosaint

Hvem er han?

Bag Nosaint gemmer sig den 23-årige Jeppe Steenfeldt-Jensen, der med titlerne sangskriver, sanger, producer og multi-instrumentalist både er hjernen og hjertet bag projektet.

Hvorfor fortjener han din opmærksomhed?

I efteråret 2018 skød Nosaint op fra den danske undergrund med dobbeltsinglen ”Nocturnal Delirium / Balaclava”, der viste en artist med bred musikalsk spændevidde. Stemmen ligger et sted imellem Alex Vargars og Saveus, men alligevel er nerven i musikken noget helt andet og personligt. En spændende artist, der umiddelbart har hele pakken.

Hvad kan du forvente i nærmeste fremtid?

Nosaint har været godt på vej ind i 2019 og udgav på tærsklen til årsskiftet sin tredje single ”Like I Do”. Han er så småt ved at have alle de branchemæssige formaliteter på plads, og til marts spiller han sit første headliner-show på Vega.

Jens Nørhave

Hvem er han?

Nørhave placerer sig i slipstrømmen på duoer som Benal og Barselona, med en klar og stærk sans for både tekstunivers, flow og det melodiske. 

Hvorfor fortjener han din opmærksomhed?

Han har et helt særligt øje for det atmosfæriske udtryk og er udstyret med en fløjlsblød og elskelig stemme. Han skriver musik, der kilder dig på inderlårene, imens han nonchalant synger sig igennem ærlige historier inspireret af private oplevelser og observationer. Han er garant for det stille og reflekterende, men det bliver aldrig kedeligt. Hans univers er bundet op på groovy og legende beats.

Hvad kan du forvente i nærmeste fremtid?

Jens Nørhave udgav debut-ep’en Opløst i 2018, der kort efter blev efterfulgt af singlen ”Verdens største by”. Til februar spiller han på Stengade i København, og vi håber på mere aktivitet både på udgivelses- og livefronten i 2019.

Ravi Kuma

Hvem er de?

En stærk kandidat til en ny dansk rap-sensation. Ravi Kuma vandt KarriereKanonen i 2018 og består af Sharon Kumaraswamy og Aske Knudsen. De spiller fantastisk, skæv hiphop med international lyd.

Hvorfor fortjener de din opmærksomhed?

Der er noget manisk over Ravi Kuma, og derfor er det måske heller ikke så underligt, at tankerne kastes videre mod artister som Tommy Cash, Princess Nokia eller M.I.A. Med producer-Askes tunge beats i luften spyr Sharon gedigen ild på numre som "Fuck This Shit, I'm Gonna Be a Princess" og "Staring at My Dick". Sammen leverer en gedigen fuckfinger af format til alt det, der er konformt.

Hvad kan du forvente i nærmeste fremtid?

Idéen om at lave musik har aldrig været med det formål at få succes. Musikken opstod som en slags underholdning og medførte sidste år singlen ”Fuck This Shit I’m Gonna Be a Princess”. Mon ikke 2019 kommer til at bringe mere af den slags?

 

Nicklas Sahl

Hvem er han?

Han er kun 21 år gammel, men allerede en af de mest interessante danske popstemmer.

Hvorfor fortjener de din opmærksomhed?

Som fireårig fik Nicklas Sahl en plasticguitar mellem hænderne, og siden da har han aldrig sluppet instrumentet. Det har ført til bløde og ærlige melodier, der læner sig op ad den insisterende vokal. Debutsinglen ”Hero” sikrede en seriøs omgang airplay på dansk radio, og i efteråret 2018 fulgte debut-ep’en Planets, som vores anmelder gav fem stjerner.

Hvad kan du forvente i nærmeste fremtid?

Tjekker du streamingtal og kigger på, hvor mange afspilninger, Nicklas Sahl har under bæltet, får du nok en idé om formatet. Selvom han er splinterny, har han allerede optrådt i tv og på festivaler. Forårets koncertkalender er ved at være lang, og 2019 bliver kun vildere.

 

LÆS OGSÅ: Guide: De bliver store i 2019 – udland

Sådan gik det sidste års udvalgte:

Drew

Siden vi anbefalede Drew, har hun smidt to nye singler på gaden og brugt året på at spille en masse koncerter, blandt andet på Spot Festival og Musik i Lejet.

Fugleflugten

Det har været et ret intenst år for Fugleflugten, der pludseligt blev et band, som alle talte om. Under Spot Festival trak de et stort publikum til sig, de optrådte på Roskilde Festival og udgav tre nye singler.

Ida Red

Ida Red har brugt året på at køre tre singler i stilling til den danske æter. Vi venter stadig spændt på det første fulde udspil.

Iris Gold

For Iris Gold har der været tryk på. Hun startede med at lægge hele musikbranchen ned med sin optræden til GAFFA-Prisen. Hun satte ild til Oslo under by:Larm, hvor der var så mange mennesker på spillestedet, at arrangørerne måtte lukke for flere gæster. Og så kulminerede det hele lige med en vanvittig fest i Countdown under Roskilde Festival, hvor Iris Gold beviste, at hun er en dansk stjerne af internationalt format.

Jada

I foråret havde Jada kun udgivet én enkelt single. Men det var ikke desto mindre rigeligt til at sende hende mod udlandet, hvor hun blandt andet optrådte på by:Larm. Men som året udviklede sig og rundede forbi Roskilde Festival, måtte Jada trække stikket i efteråret grundet stress. I dag er hun heldigvis tilbage i topform med singlen ”Lonely”, og vi sidder og tripper på flere shows og mere musik fra hende.

KOPS

Kops har brugt 2018 på at smide mere ny musik ud i æteren. Og resultaterne mærkes på streaming-tjenesterne, hvor han på Spotify har haft over en millions streams.

Kå holder stadig det hele ægte med at være en solid del af hiphop-undergrunden, imens han smider ny musik ud på Soundcloud og optræder på landets mindre spillesteder.

Luster

2018 var året, hvor Luster udgav sit selvbetitlede debutalbum. Sommeren brugte han på at spille shows, blandt andet trak han et cocktaildrikkende publikum til sig på en solskinseftermiddag under Roskilde Festival.

Molina

Molina har i 2018 smidt to nye singler på gaden, der er blevet godt modtaget af den danske presse. Hun optrådte blandt andet også på Spot Festival, hvor hun viste en lovende fremtid i vente.

Tan

Foruden at optræde på Spot og Roskilde Festival opnåede Tan også den fornemme ære at varme op for Nephew i Jyske Bank Boxen og Royal Arena. Det må siges at have være et aldeles udmærket år for Tan.

Vera

Det er gået lidt stille for sig for Vera i 2018, men vi venter stadig spændte på mere ny musik og flere koncerter.

ZK

ZK har haft et temmeligt produktivt år med fire nye singler, hvoriblandt ”Drama” har Sivas med på holdet og singlen ”Bang Bang” har NODE med sig.

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA