x

Pearl Jam-guitarist: – Roskilde-ulykken er stadig noget, som hjemsøger os alle

Pearl Jam-guitarist: – Roskilde-ulykken er stadig noget, som hjemsøger os alle

I disse dage skulle bandet have været i Danmark – tæt på en mindedag

Hvad der kunne være blevet en særdeles signifikant markering, er i kraft af corona-krisen forvandlet til en hypotetisk tankekonstruktion. I dag den 30. juni i år er det 20 år siden, at ni unge mænd mistede livet under Pearl Jams koncert på Roskilde Festival.

På bandets nu udskudte Europa-turné var en af datoerne Royal Arena, København, 29. juni, hvilket ville sige, at bandet ville befinde sig på dansk grund på 20 års dagen for ulykken, kun 30 kilometer fra Dyrskuepladsen i Roskilde. En booking, der inviterede til spørgsmål, da GAFFA talte med Pearl Jams guitarist Stone Gossard tilbage i marts forud for udgivelsen af bandets 11. studiealbum, Gigaton.

Stone Gossard: – Jeg kender ikke til, at datoen har været kalkuleret. Det har nok nærmere været en tilfældighed, at koncerten i København skulle falde på denne dato. Roskilde-ulykken er stadig noget, som hjemsøger os alle til en vis grad, og jeg ved, at det hjemsøger alle familierne til de mennesker, som døde den aften. Ud fra min erfaring med Ed er jeg sikker på, at han ville have sagt noget fra scenen for at anerkende dette.

– Jeg er sikker på, at han ville have sagt noget om vores egen tristhed, vores egne følelser om situationen, og hvordan det fortsat er meget virkeligt og evident for os alle. Jeg ved ikke, om han allerede havde planlagt noget, men jeg er overbevist om, at han ville have sagt noget tankevækkende, og at han ville have anerkendt og markeret vigtigheden af familiernes tab og smerte, og alle de unge mænd, som døde den aften.

Ny udtalelse på 20 årsdagen

Stone Gossard har desuden netop offentliggjort en udtalelse på gruppens hjemmeside på vegne af bandet. Her skriver han blandt andet, at medlemmerne har fået sammenlagt 11 børn siden dengang, og det har øget deres forståelse af de efterladtes smerte:

"Vores forståelse af omfanget og forældrenes tab af de drenge er vokset eksponentielt, nu hvor vi kan forestille os vores egne børn dø under omstændigheder som Roskilde 2000," skriver Stone Gossard og fortsætter senere:

"Vores dybeste kondolence og undskyldning går til familierne, der mistede deres sønner den dag."

Stone Gossard slutter sin udtalelse med disse ord:

"Vi står for evigt i skyggen af jeres smerte og tab, og vi accepterer den skygge og er for evigt taknemmelige for at kunne dele dette hellige rum. Rummet skabt af fraværet af disse ni unge mænd."

Læs hele Stone Gossards udtalelse her

LÆS OGSÅ: I dag er det 20 år siden: Roskilde-ulykken fortalt af et øjenvidne tæt på


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA