x

KNA Connected rapper mod hudkræft

KNA Connected rapper mod hudkræft

Den danske hiphop-trio KNA Connected vil med det nye nummer "Lad Det Stege" være med i kampen mod hudkræft. Deres nye video er blot et af elementerne i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens nye kampagne, som skal advare unge om solariernes skadelige virkning. Kræft i huden er den hurtigst voksende kræftform i Danmark, og modermærkekræft er nu den hyppigste kræftsygdom blandt unge kvinder. Kræftens Bekæmpelse ønsker forbud mod solarier til unge.
 
I videoen til KNA Connecteds nye sang vrider fire modeller sig i brydekamp i takt til musikken. Ved et nærmere eftersyn afslører pigernes hud dog voldsomme hudskader. De kraftige rynker er teatersminke, men kan hurtigt blive virkelighed, hvis ikke de danske unge ændre vaner under solariet. Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra kampagnen.

Sangen "Lad Det Stege" skal gøre de unge opmærksomme på de skadelige effekter af solarier. Det samme skal en stribe annoncer i forskellige livsstilsmagasiner. Her viser modellen Mascha Vang sin krop frem, efter foto-computeren har udsat den for den aldring, som overdreven UV-stråling udsætter huden for. Resultatet er en stærkt rynket fotomodel.

Baggrunden for kampagnen fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden er, at modermærkekræft er i voldsom vækst i Danmark, specielt blandt unge kvinder. Modermærkekræft har nu overhalet livmoderhalskræft som den mest almindelige kræftform blandt kvinder i alderen 15–34 år. Mere end hvert tredje kræfttilfælde i den aldersgruppe er modermærkekræft.

Anja Philip, projektchef i Kræftens Bekæmpelse, fortæller følgende i en pressemeddelelse:

 - Eksplosionen i modermærkekræft blandt de unge skyldes, at de får for meget UV-stråling fra solen og fra solarier. Vi ved også, at det er de unge, der bruger solariet mest - det er derfor, vi særligt målretter vores kampagne om at slukke solariet mod de unge og deres forældre.

For megen UV-stråling kan føre til to former for kræft i huden. Modermærkekræft, som er en aggressiv og livstruende kræftform, og almindelig hudkræft. Almindelig hudkræft er ikke livstruende, men efterlader grimme ar og rammer ofte igen.

En tredjedel af alle unge går i solarium én eller flere gange om måneden, og mange har deres debut som 13-årige. En undersøgelse af mere end 100.000 kvinder har vist, at kvinder, der tog solarium blot én gang om måneden eller mere, da de var i 20-29-års alderen, har en 2-3 gange større risiko for at udvikle modermærkekræft, end kvinder, der aldrig har brugt solarium. Og jo yngre man er, jo større risiko.

Projektchef Anja Philip siger afsluttende:

- Vi synes, det er på tide, at politikerne tager ansvar for danskernes sundhed og indfører et forbud mod at lade unge under 18 år bruge solarium. Sådan et forbud er allerede indført i Frankrig, Skotland og nogle stater i USA.

Videoen med KNA Connected og billederne af rynkede piger skal lede de unge ind på kampagnens to web-sites på MySpace og Facebook, hvor man kan finde mange flere informationer om de skadelige virkninger af UV-strålerne fra solarierne og solen.
 
KNA Connecteds video ”Lad Det Stege” 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA