x

Stor foto- og stemnings-reportage: Distortion festede ved Christiansborg

Stor foto- og stemnings-reportage: Distortion festede ved Christiansborg

Se masser af billeder fra festen lige her.

Der er en mystisk stemning på Slotsholmen ved middagstid. Det er, som om de fleste er i tvivl om, hvad det lige præcis er, der skal ske, og om det overhovedet har noget med den Distortion vi kender, at gøre. Forinden er et gigantisk optog af damer i alle aldre og i smukke gevandter indmarcheret. De blev modtaget af Dronningen i anledningen af 100-året for grundlovsændringen, der gav kvinderne valgret til Folketinget.

Få minutter efter står Helle Thorning Schmidt på en af velkendte Distortion-vogne.

Hun holder en passioneret tale, hvor hun takker de kvinder (og mænd), der kæmpede for lige rettigheder og banede vej for den første kvindelige minister, Nina Bang i 1923, den første kvindelige partiformand, Mimi Stilling Jacobsen i 1988, og hende selv, den første kvindelige statsminister i 2011. Det er en fin festtale, og der klappes de rigtige steder, men hverken i form eller indhold adskiller den sig fra de snesevis af andre grundlovstaler, der holdes denne fredag, og vi er stadig ikke blevet stort klogere på, hvad Distortion Folkefest på Christiansborg er for en størrelse.

Men så går det løs, da en konferencier endelig tager teten, finder skriftrullen frem og læser programmet op for et intenst lyttende publikum, der opmærksomt tager imod dagens to-do-liste. Om føje tid kan man se se Vinnie Who (åååh!), om et par timer kan man bade i kanalen (næh, dog!), ovre ved Børsen udgives et blad, der er for euforiserende stoffer (nej, kan man det?), og et andet blad, der er for politisk satire (ej, altså!), husk at hashtag jeres billeder #demokratiergodt (ahr, dér), men der er også kage (åååh!).

 

Jamen, så giv dem da kage!

Mens Vinnie Who sætter gang i en meget afdæmpet koncert, der hælder til guitarrock på den ellers mest elektroniske gadefestival, begynder folk så småt at summe rundt. Som Marie Antoinette engang rådede de hungrende masser i Paris, er der nu ikke noget som at blive bespist med kage. Derfor går der ikke længe inden, der er fyldt med gæster ved et alenlangt kagebord foran Christiansborg, hvor man desuden nyder lyden af gamle børnesange. Det er Slick Nick & Cheese A Lot, der har hevet alt fra "Bennys Badekar" til "Fætterfolket" op af pladetasken. Således er fejringen af noget så tørt som en lovændring, forvandlet til en gigantisk børnefødselsdag. Efterhånden begynder arrangementet at give mening.

 

Komisk fastelavn i Dronningens København

Hvis det skal blive lidt højpandet, er det vi oplever sådan set et karneval. Ikke sådan et sydamerikansk karneval, hvor danseskolen har øvet hele vinteren for at kunne danse samba med en fjer på, men et old school middelalderkarneval, hvor der vendes op og ned på konventionerne. Den russiske kritiker Bakhtin siger, at karnevalistisk kultur er en nedsmeltning af borgerlig og folkelig kultur. Karnevalet forholder sig ofte til den officielle kultur ved at stille den på hovedet. Man vender vrangen ud af tøjet, tager bukserne på hovedet eller udråber narren til konge.

Derfor er det helt naturligt, at der afholdes en pigefodboldturnering i ligestillingens navn, og alligevel tæller pigemål dobbelt. Og at der helt ublu er opstillet en økopølsevogn ved siden af, der sælger hotdogs med tårnhøjt jernindhold, for at sætte fokus på, at mange kvinder mangler jern (!)

 

"Fuck Folketinget - selvom det er dem der har booket os!"

Det mest konventionelle block party fredag eftermiddag er "Streetz Made Us" som Droz Daily Steezin' for 3. gang står for. Den er gemt væk bag Børsen og under dragespiret serveres uforfalsket hiphop og r'n'b. DJ'sne spiller primært det nyeste sygeste fra den amerikanske urban genre. Det er dejligt konceptfrit, og som dagen skrider frem tiltrækker langt den største folkemængde.

At der ikke bliver leflet for Christiansborg, slår konferencieren Drux fast fra start, da han griber mikrofonen og råber: "Vi holder den her fest for jer, vi er her for folket, ikke for systemet! Fuck Folketinget - selvom det er dem der har booket os!'"

Live-artisterne på scenen er velvalgte. Vi får naturligvis Distortion-darlingerne Gilli og S!vas, men der er også folk helt fra London og Aalborg af. Den britiske grime-rapper Skepta leverer et medrivende show, der ikke bliver mindre vildt af, vi forinden får at vide, at ens af hans venner er død kort tid før showet. Danni Toma, der netop har signet med Playground Music, rapper på plade med en melodisk, underspillet tone. På scenen er han imidlertid en tasmansk djævel, der virvler rundt om sig selv og gejler crowden op. Ligeledes aalborgensiske Intensiv MC giver smagsprøver, der smager af mere fra sit nye album, og vi får også masser af energi fra hollandske Patta Soundsystem og ingen ringere end Emil Stabil, der laver et surprise show med Danni Tomas DJ Noodle bag pladespillerne.

Et af de fineste indslag er dog, da Xander indtager scenen og synger "Burde ikk' være sådan her" a cappella. Til en festival, der somme tider kan minde om de åbne københavnske mesterskaber i dårlig lyd, hvor to skraldespande med bas og diskant gør det ud for højttalere, er det forfriskende med en krystalklar sangoplevelse.

Det hele slutter i røde røgskyer og en regn af konfetti. "Streetz Made Us" har efterhånden slået sig fast som en af de vigtigste scener til Distortion.

 

Sjov og syret fest i parnassets baghave

Efter fem timer er det tid til at drage videre til Refshaleøen, hvor Distortion Ø gør det endnu mere diffust, om der er tale om en gadefest eller en musikfestival. Som jeg oplevede det, er Slotsholmen en fin placering til Distortion. Der er masser af plads, når både de folkevalgte og de aktiehandlende holder fri, og de historiske omgivelser, hvor skulpturer og tårne blander sig i den spontane pop-up fest, giver en ekstra dimension til elementet af karneval.  

Som jeg forstår det, er et af målene med CPH Distortion, at vise byen fra en ny kreativ vinkel. Det bliver på en måde aller tydeligst på Slotsholmen, måske fordi netop det sted ikke har nogen faste beboere. Det er bare syret - og sjovt - at vade rundt blandt parnasset, lytte til techno og skåle i dårlig cava, mens de eneste bebrejdende blikke, man modtager, er fra for lavt hængte valgplakater fra partier, der nok helst så festen aflyst eller i hvert fald omdøbt til "KBH Forvrængning".    

  


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA