Nyhed

Roskildes bedste og værste koncerter – ifølge GAFFA

Vi ser tilbage på de største og mindste koncertoplevelser

Årets Roskilde Festival var en stor fest ugen igennem, og den bød traditionen tro på utallige koncertoplevelser. GAFFAs anmeldere arbejdede på overtid for at nå så mange af dem som muligt, og her ugen derpå kigger vi arkivet igennem og ser på de bedste og værste koncerter ifølge vores anmelderkorps.

Hvad scorede højt, og hvad ramte bunden i vores anmeldelser, kan du se her forneden. 

Nogle af koncerterne delte ikke blot meningerne blandt publikum, men også blandt de danske anmeldere. Man kan for eksempel nævne hovednavnet Arctic Monkeys, som GAFFA fandt cool og professionelle, men som tværtimod fik Ekstra Bladets Thomas Treo til at lulle stille i søvn, mens han ønskede sig, at Sheffield-gruppen voksede nok i "format til at hyre en ordentlig lydmand."


Ud fra anmeldelserne at dømme var vi helt oppe på de emotionelle tinder i de bedste koncerter, mens vi enten gabte eller forestillede os bedre ting under de værste koncerter. Se GAFFAs 10 bedste koncerter og fem værste koncerter her.

DE 10 BEDSTE KONCERTER

Damon Albarn,  Arena, fredag den 4. juli - 6 stjerner

GAFFAs chefredaktør Peter Ramsdal stod klar, da Damon Albarn (billedet) indtog Arena. Den tidligere Blur-sanger/Gorillaz-bagmand er aktuel med sit første soloalbum, og det blev serveret andægtigt for publikum. Albarn hev den hjem på solide stik i overtiden, så ikke et øje var tørt, så ikke en dansefod ikke blev flyttet. Ramsdal skrev blandt andet: "Helt alene ved pianoet fik han mange blandt publikum til at fælde en tåre og lykkeligt glemme tid og sted." 


Major Lazer, Orange Scene, lørdag den 5. juli - 6 stjerner

GAFFAs Jesper Buhl leverede Roskildes nok mest kontroversielle anmeldelse. Han dryssede 6 stjerner ud over Major Lazer, mens han stod i mediebyen og drak fadøl. Manglende autenticitet på alle fronter. Så var det seks stjerner eller ej? Læs selv resten af hans anmeldelse, eller du kan nøjes med dette uddrag: "Skal jeg ikke bare suge en fadbamse i Mediebyen sammen med en eller anden kendis? Reelt synes jeg ikke, jeg kan anmelde noget, der i så høj grad undsiger sig autenticitetsbegrebet, men det var jo skidesjovt, og inden for rammerne af, hvad det var, perfekt, så det bør få seks stjerner, og det får det."

Toumani Diabaté & Sidiki Diabaté, Pavilion, søndag den 6. juli - 6 stjerner

GAFFAs Torben Holleufer var vidne til en familieaffære, et slags overgangsritual. Og det gik ikke hans anmeldernæse forbi. Rørt skrev han afslutningsvis: "Det (et ekstranummer med elektronisk backing, red.) var okay, men jeg vil nu stadig koncentrere anmeldelsen om den traditionelle del, som udvidede spektret for mig. Fantastisk koncertmøde med Diabate og søn."


The Awesome Welles, Rising, onsdag d. 2. juli - 5 stjerner

Mørkemændene The Awesome Welles havde fået til opgave at slutte warm-up-dagene på Rising, da onsdag aften nærmede sig midnat. Det gjorde de fortræffeligt med deres rockende ørehængere. GAFFAs Ole Rosenstand Svidt skrev: "Med den klassiske besætning to gange godt forvrænget guitar, ondt pumpende bas, demonstrative trommer og sumpet orgel/keyboard kunne The Awesome Welles skabe en tilpas nuancerig lyd, og dermed var deres koncert et smukt, sodsværtet punktum for tre fine dage på Rising."

Cancer, Pavilion, fredag den 4. juli - 5 stjerner

Duoen bestående af Kristian Finne Kristensen (Chorus Grant) og Nikolaj Vonsild (When Saints Go Machine) havde taget bandbesætning med, da de gav publikum en dosis drømme-folk med rockinspiration fra deres debut, mini-albummet "Ragazzi". GAFFAs Kasper Bruun Vindum Brandt skrev: " Kompositionerne var smukke og inderlige, underspillet af fremragende vokalarbejde og brillante musikalske kvaliteter. Publikums reaktion var da også at mærke, da der var stille under de stille numre og tilsvarende feststemning under de mere up-beat numre."

Darkside, Avalon, fredag den 4. juli - 5 stjerner

Darkside gav en elektronisk fest i Avalon fredag nat. GAFFAs Simon Nathanael havde få indvendinger mod duoens bestræbelser på at iklæde den mørke teltdug med endnu mere mørke. Han skrev: "Opbygningen af koncerten og den sammentømrede enhed, som er Darkside, lagde sig alligevel som et mørkt, bølgende tæppe af vellyst og vellyd omkring vores solbrændte hud."


Future Islands, Avalon, fredag den 4. juli - 5 stjerner

Der var ikke megen slinger i valsen fredag nat, da synth-popperne slog sig løs på Avalon. Pelle Sonne Lohmann kvitterede med fem stjerner under overskriften: "Synthpop-bandet leverer i dén grad varen for øjnene af enorm og ekstatisk menneskemængde."

Arctic Monkeys, Orange Scene, lørdag den 5. juli - 5 stjerner


GAFFAs Jan Opstrup Poulsen blev overbevist af Alex Turners cool udseende. Selv sangerens langsommelige guitarskift blev forvandlet til kongelig rockstjernedoms adlende opførsel. Og sejrede, det gjorde briterne. Poulsen skrev: "Arctic Monkeys ville spille på musikkens præmisser, og med lørdagens koncert fik de vist, at det mestrer de absolut. Også foran et feststemt publikum på Roskilde."

Interpol, Arena, lørdag den 5. juli - 5 stjerner

De internationale mørkemænd Interpol holdt midnats-messe på Arena. Amerikanerne er klar med deres næste udspil, "El Pintor", men publikum kom dog ikke til at mangle hits fra New Yorkernes bagkatalog. GAFFAs Lars Löbner Jeppesen konluderede: "Bandet var dog heldigvis også bevidste om, at et festivalpublikum vil have det, de kender, og det betød en lang række af Interpols største sange, som den pumpende 'Not Even Jail', en dejligt gyngende 'NYC' og en forrygende 'Obstacle 1', der kastede midnatssort tristesse udover teltet. Og til at slutte noir-forstillingen af med gik der sågar fællessang i den på 'PDA' og en lige dele anspændt og forløsende 'Slow Hands'."

Klumben & Raske Penge, Orange Scene, søndag den 6. juli - 5 stjerner


Forud for de glade dancehall-drenges koncert på Orange scene var GAFFAs Maria Therese Seefeldt Stæhr skeptisk. Hun blev dog overbevist og skrev: "Generelt var det en meget vellykket koncert, d'herrer (og damer) diskede op med. De formåede at samle en masse festglade mennesker til en (mestendels) meget dansevenlig koncert, og de fik i den grad sat streg under, at det ikke var en vovet booking. De fik også vist, at man sagtens kan gennemføre en koncert på dansk på Roskilde Festivals største scene - både numre og snak imellem - uden at den mister gejst eller publikum. Og som en afsluttende kommentar til deres højttænkning: "Tænk at få lov at spille vores reggae på Orange" er der kun at sige, at det er deres egen fortjeneste. De fik det til at føles som det mest naturlige i hele verden. Tak for det."

DE 5 VÆRSTE KONCERTER

Lykke Li, Arena, torsdag den 3. juli - 2 stjerner

En søvndyssende svensker. Sådan endte GAFFAs Peter Ramsdal med at opsummere mødet med Lykke Li denne torsdag. Han begynder sin anmeldelse således: "Denne her anmeldelse begynder bagfra. Lykke Li hopper ud af scenen til tonerne af The Beatles' "Don't Let Me Down". Hvilket var alt for velvalgte linjer, for koncerten var noget af en skuffelse."


Earl Sweatshirt, Avalon, torsdag den 3. juli - 2 stjerner

Sweatshirt kom ni minutter for sent på siden og gjorde livet surt for sig selv. Outkast gik nemlig i gang ovre på Orange i slutningen af hans koncert, og det kostede publikum. GAFFAs Kristian Alsing opsummerede det hele i sin overskrift: "Sløv start for hiphoppens Roskilde 2014."

Seeed, Orange Scene, fredag den 4. juli - 2 stjerner

Klart. Seeed var hyret til at spille op til fest. Fedt nok. Men er de et covers-band? Det spurgte GAFFAs Kristian Alsing om: "Seeed gjorde præcis, hvad de havde fået besked på og spillede op til fest, men jeg synes Roskilde-bookerne kunne havde gjort det bedre, og derfor trækker jeg en stjerne ned til to."


Bl'ast, Pavilion, fredag den 4. juli - 2 stjerner

Skal du rocke GAFFAs Keld Broksø, er det ikke nok at tilte bagud i kontorstolen. Du skal ud af kontoret og levere varen. Det gjorde Bl'ast ikke rigtigt. Broksø skrev ellers forventningsfuldt forud koncerten om gruppen: "Amerikanske Bl'ast er nogenlunde lige så svære at ignorere som dørmanden ind til festen hos den lokale rockerklub. Og de har nogenlunde samme form for kortfattede humor – og med et ordforråd begrænset til 4-5 andre gloser end "the f–word"."

Icona Pop, Arena, lørdag den 5. juli - 2 stjerner


Vi kan vel blive enige om, at musik skal inspirere. Det var måske bare ikke helt den rette inspiration GAFFAs Christina Majcher fik, da duoen Icona Pop forsøgte sig lørdag. Majcher skrev nemlig: "Jeg gad godt drikke vodkaslammers og tage på en vild bytur med Icona Pop-duoen. Men deres koncert efterlod mig ligeglad - helt ind i skelettet."

ANNONCE