Nyhed

Så meget tjener sangskriverne bag de store julehits

Heller ikke i år behøver George Michael og Mariah Carey at gå sultne i seng

Jul efter jul hører vi de samme julehits igen og igen med få variationer, og det har fået onlinebutikken Prezzybox.com til at opgøre, hvor meget sangskriverne bag de store, internationale julehits egentlig tjener.

Prezzybox.com har for at udregne tallene lavet en algoritme baseret på sangenes spilletid i radio, på tv og på streamingtjenester, på rettigheder, synkronisering (hvor sangene sælges til reklamer, film med mere) og salg af noder, og som Prezzybox skriver, mener de, at algoritmen er ret præcis, selvom de tager forbehold for unøjagtigheder. Det store engelske musiksite NME vil dog gerne citere tjenesten, og så kan vi også.

Tallene taler deres eget tydelige sprog: Hvis du vil være sikker på altid at have penge til julegaver, så er det bare med at skrive et julehit.


Listen fortæller, hvor meget sangskriverne bag de store julehits har tjent i år frem til nu – og tallene stiger og stiger. Et pund står i dag i 10,13 kroner, så hvis du vil have tallene i kroner, er det bare at sætte et 0 bagefter.

The Pogues featuring Kirsty MacColl: Fairytale of New York (1987) – 599.200 pund

Det er måske lidt overraskende, at den bedst tjenende sang på Prezzybox' liste er sunget af en mand med dårlig tandhygiejne, et afslappet forhold til skønsang og erkendte problemer med alkohol og stoffer, men ikke desto mindre ligger de irsk-engelske folk-punkere The Pogues med Shane MacGowan i front på listen, og sangen er skrevet af MacGowan og gruppens multiinstrumentalist Jem Finer. Sangens duetpartner, den engelske sangerinde og sangskriver Kirsty MacColl, har vi desværre ikke blandt os mere. Kort før jul år 2000 blev hun ramt af en speedbåd i forbindelse med dykning ved Mexico og blev dræbt på stedet, 41 år gammel.


Wham!: Last Christmas (1984) – 449.000 pund

George Michael, sangskriveren bag den udødelige klassiker, har tjent cirka 449.000 pund i år på sangen. Så er det knuste hjerte da vist også betalt.


Mariah Carey: All I Want for Christmas is You (1994) – 373.000 pund

Mariah Carey og sangskriverpartneren Walter Afanasieff har i år indtil videre tjent 373.000 pund på denne nyklassiker.


Band Aid: Do They Know It's Christmas (1984) – 65.000 pund

En af de helt store juleklassikere, der i år har tjent 65.000 pund – som sangskriverne Bob Geldof og Midge Ure forhåbentlig og formodentlig giver videre til kampen mod sult i Afrika, sådan som det altid har været tanken med sangen. Nummeret er i øvrigt blevet genindspillet med tidens store stjerner tre gange siden, i 1989, 2004 og 2014, alle gange som støttesang, to gange mod sult og senest til kampen mod ebolai Vestafrika. Alle fire versioner har toppet den engelske hitliste.


Shakin' Stevens: Merry Christmas Everyone (1985) – 53.000 pund

Sangskriveren Bob Heatlie har i år indtil videre hentet 53.000 pund ind på sangen, mens Shakin' Stevens, der "nøjes" med at synge den, ifølge NME må nøjes med mellem 5000 og 10.000 pund for ulejligheden – men lidt har som bekendt også ret.


ANNONCE