Nyhed

Guide: 11 essentielle koncerter i september

Gå efteråret i møde med en guide til 11 koncerter, du ikke bør gå glip af

Vi må se det i øjnene. Sommeren er snart slut. På torsdag begynder efteråret, men med efteråret følger også en masse gode koncertoplevelser. Her er de 11 essentielle koncerter, som GAFFA glæder sig mest til.

Mogwai, Rådhushallen, Aarhus, 1. september

De første fire dage i september står Aarhus i festugens tegn. Torsdag den 1. september er der mulighed for at opleve det skotske instrumentalband Mogwai opføre deres soundtrack til filmen ”Atomic: Living in Dread and Promise”, der handler om atomteknologiens udvikling. Om koncerten har Rikke Øxner, direktør for Aarhus Festuge, udtalt: ”Jeg har fulgt Mogwai og deres konstante udvikling og søgen efter nye lydlige universer siden deres første koncerter i Danmark tilbage i 90’erne, så at få chancen for at præsentere deres seneste udspil i lyd og film og netop i den helt fantastisk ramme, vores smukke Rådhushal udgør, er en fantastisk mulighed – en oplevelse man ikke må snyde sig selv for.” Lyt til sangen "Ether" fra soundtracket her:

 


Den Sorte Skole, Domkirken, Aarhus, 2. september


Som en del af Aarhus Festuge kan du også opleve Den Sorte Skole. Der er lagt op til en oplevelse ud over det sædvanlige, når samplerduoen giver koncert i fantastiske omgivelser, nemlig Aarhus Domkirke. Koncerten vil tage udgangspunkt i duoens seneste to udspil. Det nyeste album ”Indians & Cowboys” udkom for knap et år siden, hvor de fik fem stjerner af GAFFAs anmelder, Peter T. Aagaard, med ordene: ”Der er noget Indiana Jones over Den Sorte Skole. I stedet for at hige og søge i de samme samples som alle andre, svinger de pisken og tager på eventyr i verdensmusikken. Hjem kommer de med den hellige gral i form af bittesmå bidder af musik, som de som en slags sample-samuraier skærer i skiver, dekonstruerer og rekonstruerer til deres helt særegne udtryk.”

Nickelback, Jyske Bank Boxen, Herning, 8. september


I næste uge gæster Nickelback Boxen i Herning. Bandet har oplevet stor kommerciel succes med hits som ”How You Remind Me”, ”When We Stand Together” og ”Rockstar”. Alligevel er Nickelback kendt som bandet alle elsker at hade. Forskning peger på, at hadet bunder i, at bandet er for mainstream og deres musik er for bred til at passe ind i nogen specifik arketype og derfor lider under at være for inkonsekvent. Læs mere om forskningen her. I mellemtiden kan vi varme op til koncerten med deres single ”Far Away”:

Kris Kristofferson, Arena Fyn, Odense, 9. september (spiller også i Musikhuset, Aarhus 10. september og DR Koncerthus, København 13. september)


Countrylegenden og skuespilleren Kris Kristofferson kommer til Danmark og giver hele tre koncerter i landets tre største byer. Selvom Kristofferson lige har rundet de 80 år, så turnerer han stadig, og udgav tilbage i juni dobbeltalbummet ”The Cedar Creek Sessions”. Tilbage i 2012 interviewede GAFFA countrysangeren, der dengang sagde således om sin musik: ” Jeg er nødt til at være så ærlig som muligt i de ting, jeg gerne vil sige i min musik. Hvis ikke jeg var det, kunne jeg lige så godt lave noget andet.” Du kan læse hele interviewet her.

Katinka, Karens Minde Kulturhus, København, 9. september (spiller også på Atlas, Aarhus 15. september og Lille Vega, 29. september)


Sidste års vinder af KarriereKanonen, Katinka, starter også en lille efterårsturné i september. Den danske kvartet, med forsanger Katinka Bjerregaards karakteristiske stemme i front, gav i foråret en dragende koncert i forbindelse med Spot Festival, som GAFFA belønnede med fem stjerner. I maj udgav Katinka ep’en ”Lufthuller”, der fik fire stjerner med ordene: ”Katinka angriber den danske sang med enkle og næsten primitive midler. En kantet og aggressiv vokal med let spillet og iørefaldende melodier, der har fundet en halvelektronisk indpakning på ’Lufthuller’.”

Saybia, Det Kgl. Teater, København, 10. september


Den 10. september er der mulighed for at opleve Saybia på en helt ny måde. Bandet giver nemlig koncert på den historiske Gamle Scene i Det Kgl. Teater. Koncerten bliver spillet i den gode sags tjeneste i samarbejde med den danske organisation Dignity, der kæmper for flygtninge og torturofre. Saybia udgav sidste år deres comeback-album, som GAFFAs anmelder gav fem stjerner. Bandet er især kendt for sange som ”The Day After Tomorrow”, ”The Second You Sleep” og ”I Surrender”. Sidstenævnte kan du høre her:

Simon Kvamm, Skraaen, Aalborg, 15. september (turnéstart, på Danmarksturné i september og oktober)


Siden 1996 har Simon Kvamm stået i spidsen for det danske band Nephew, der i 2004 slog igennem med hits som "Movie Klip", ”Superliga” og ”Worst/Best Case Scenario”.  I 2010 dannede Simon Kvamm duoen De Eneste To sammen med Peter Sommer, sin gode ven og kollega gennem flere år. Til efteråret tager sangeren på en solotour, som har titlen ”Vandmand”, og turnéstarten finder sted den 15. september på Skraaen i Aalborg. Læs mere om Simon Kvamms soloprojekt i GAFFAs reportage lige her. I mellemtiden kan du se et af Kvamms andre store Nephew-hit "Igen & Igen &" her:

Ben Harper & The Innocent Criminals, Falconer Salen, København, 22. september


Det er hele 12 år siden, at Ben Harper & The Innocent Criminals gæstede Danmark. Sidst de aflagde musikalsk visit var til Roskilde Festival i 2004. Nu er de tilbage med en koncert i Falconer Salen i København den 22. september, hvilket markerer bandets første stop på deres kommende efterårsturné. Frontman Ben Harper er som amerikansk singer/songwriter kendt for at være en karismatisk performer. Genremæssigt spænder han bredt og på tværs af genrer, herunder rock og soul krydret med r&b-rytmer. Siden sin debut i 1994 med albummet "Welcome To The Cruel World" har han udgivet en række anmelderroste og velsælgende albums, deriblandt med bidrag fra Innocent Criminals. Lyt til  Ben Harper & The Innicent Criminals upbeat nummer "Shine" herunder:

Baby in Vain, Studenterhuset Aalborg, 22. september (turnéstart på Danmarksturné i september og oktober)

Den 22. september kan du få fornøjelsen af at opleve den danske all-girl trio Baby in Vain i Studenterhuset i Aalborg. Trioen blev dannet i 2010, og selvom de ikke har supermange års erfaring i rygsækken, lider deres musik bestemt ikke under det. Bandet spiller grunge og indie-inspireret guitar-baseret rock, og deres lyd giver automatisk associationer til Seattles grungescene i starten af 90'erne. Baby in Vain optrådte til Fredagsrock Festival i Tivoli i 2013, hvor GAFFAs Sara Elisabeth Nedergaard gav koncerten hele seks stjerner. Læs hele den begejstrede anmeldelse her. Som opvarmning til koncerten kan du nyde bandets single "Sweetheart Dreams" nedenunder:

King Crimson, Falconer Salen, København, 24. september

King Crimsons frontman Robert Fripp vender endelig tilbage med sin seneste inkarnation af rock-bandet, som gæster Falconer Salen i København den 24. september (og dagen før, men den koncert er udsolgt). Bandet var et af de mest banebrydende navne i slut-60'ernes progressive rockbølge. Deres debutalbum ”In the Court of the Crimson King” fra 1960 kickstartede den gyldne æra indenfor progressiv rock, og albummet figurerer stadig på ”verdens bedste plader”-lister. Lyt til det forførende og atmosfæriske nummer "Moonchild" fra bandets debutalbum:Red Bull Sound Select: The Raveonettes m.fl., Pumpehuset

Den 28. september arrangerer Red Bull musikplatformen Red Bull Sound Select i Pumpehuset i København. I går blev sløret for arrangementets hovednavn endelig løftet, og der var tale om ingen andre end The Raveonettes. The Raveonettes anses som et af de mest indflydelsesrige bands i nullernes genoplivning af garagerock. Deres musik er præget af tætte vokalharmonier kombineret med elektriske guitarlyde og liberale doser af støj. I december 2014 gæstede The Raveonettes Store Vega, hvor GAFFAs Kim Lykke Andersen gav koncerten fem stjerner. Giv deres skønne nummer ”Where Are You Wild Horses” et lyt her:

ANNONCE