Nyhed

ZZ Top fortsætter efter bassists død

GAFFA.dk – alt om musik

Bandet fortsætter med guitartekniker som ny bassist

Onsdag den 28. juli vakte nyheden om den mangeårige ZZ Top-bassist og sanger Dusty Hills (forrest på foto) død sorg i musikverdenen. Nu fortæller Texas-bluesrocktrioens guitarist og sanger Billy Gibbons, at gruppen vil fortsætte med deres guitartekniker Elwood Francis som ny bassist, efter ønske fra Dusty Hill, der åbenbart havde en anelse om, hvor det bar hen. Dusty Hill sov stille ind i sit hjem i Houston, Texas og blev 72 år. Dødsårsagen er ikke offentliggjort.

Det er studieværten Eddie Trunk fra radiostationen SiriusXM, der fortæller nyheden i form af en sms fra Billy Gibbons, skriver Ultimate Classic Rock. Her skriver Gibbons: "Som Dusty sagde, da han tog af sted – "lad showet gå videre". Og vi vil gøre vores bedste for at opfylde hans ønske med respekt." Gibbons skriver også: "Dusty greb min arm med medfølelse og sagde: 'Giv Elwood bunden (bassen, red.) og tag den til Toppen. Han mente det, ven. Det gjorde han virkelig."


Budskabet er blevet bekræftet af ZZ Tops talsperson Bob Merlis over for Ultimate Classic Rock.

ZZ Top er for tiden på amerikansk turné, og i sidste uge måtte Dusty Hill trække sig fra touren, officielt på grund af en hofteskade, og Elwood Francis trådte ind som vikar. Bandet aflyste en koncert dagen efter Hills død, men allerede i aften den 30. juli har gruppen et show i kalenderen i Tuscaloosa, Alabama.

Uændret lineup i 51 år


Dusty Hill spillede uafbrudt med ZZ Top fra 1970 og frem til sin død, altså i 51 år. Bandet blev dannet i 1969, men året efter fik de den lineup, de har haft frem til nu, med Billy Gibbons på sang og guitar, Dusty Hill på bas og sang og Frank Beard på trommer. Dermed var de et af rockhistoriens længst eksisterende uændrede lineups.

ZZ Top albumdebuterede i 1971 med ZZ Top's First Album og har til dato udsendt 15 studiealbum, senest La Futura fra 2012, ligesom de arbejdede på et nyt album. Siden slutningen af 70'erne har de to frontfigurer, Billy Gibbons og Dusty Hill, været kendt for deres lange skæg, solbriller og Stetson-hatte.

Bandet brød igennem i USA med deres tredje album, Tres Hombres i 1973. De havde deres kommercielle storhedstid internationalt i 80'erne, ikke mindst med de to album Eliminator (1983) og Afterburner (1985), der indeholdt store hits som "Gimme All Your Lovin'", "Sharp Dressed Man" (begge fra Eliminator) og "Sleeping Bag" (fra Afterburner). Deres seneste album, La Futura fra 2012, opnåede dog en pæn sjetteplads på den amerikanske hitliste.


Gruppen har spillet i Danmark adskillige gange, senest på Jelling Musikfestival 2019. Her var GAFFAs anmelder dog en smule forbeholden. Lidt mere positive var vi, da de gav koncert i Aarhus i 2016.

LÆS OGSÅ: Spredte tordenbyger fra texanerne

Se musikvideoen til "Gimme All Your Lovin'" fra 1983 og nedenfor en liveversion fra 2004 af en anden klassiker, "Tush", et af gruppens forholdsvis få numre med Dusty Hill på leadvokal, oprindelig udgivet i 1975:

ANNONCE