GAFFA DK - alt om musik
Sulka har deltaget i radioprogrammet “Kulturen” på P1. Det var hendes første interview efter beslutningen tilbage i oktober sidste år om at holde en pause fra musikken.
Det tegnede sig ellers godt for den københavnske rapper, hvis rigtige navn er Alma Holm, der i 2020 havde udgivet det anmelderroste debutalbum Epoker i samarbejde med Tue Track. Bag scenen kæmpede Sulka dog sin egen kamp. Nemlig kampen mod sexisme og kønsdiskrimination som resulterede i, at den unge rapper valgte at aflyse alle kommende koncerter samt udskyde sit album.
Det var specifikt hiphop-miljøet, som anklagerne var rettet imod. Meddelelsen blev leveret i et Instagram-opslag, hvor Sulka skrev følgende: “Det ærgrer mig at meddele, at grænseoverskridende adfærd fra mandlige kollegaer har været et af de mest præsente tematikker igennem hele mit forløb. Noget, jeg i for lang tid har bebrejdet mig selv for.”
Sulka omtalte blandt andet også en giftig crew-kultur i hiphop, hvor mænd danner alliancer mod kvinder, brugen af rusmidler samt at hendes oplevelse er blevet valideret gennem flere kvindelige kolleger i musikbranchen.
Nu har hun givet sit første interview efter opslaget. Vi har taget nogle uddrag fra hendes samtale med journalist fra Danmarks Radio, Elisabeth Hjortshøj Thostrup, hvor Sulka taler om den beslutning, hun tog tilbage i oktober.
“Jeg havde oplevet de samme ting for mange gange. Så ville jeg italesætte den via min musik, og så i den proces oplevede jeg de samme ting igen, og så tror jeg, at filmen knækkede,” siger hun.
I interviewet forklarer Sulka, at hun tøvede med at tale højt om sine oplevelser, fordi man bliver set som en "drama-queen", og hip-hop kulturen er et "frirum" for mænd til at kultivere den grænseoverskridende adfærd, hun fortæller at have oplevet gang på gang.
“Jeg tror, at for mig, grunden til at jeg ligesom er begyndt at være sådan ‘det der, det er en kønnet ting’, det er fordi, at jeg har set det samme ske så mange gange. [Jeg har] hørt fra mine kvindelige både kollegaer og veninder. Det er den samme historie, der går igen så mange gange, men jeg var jo overbevist om i så lang tid, at det ikke havde en skid med mit køn at gøre, og jeg ville ikke snakke om, at jeg var kvinde i mine tekster heller. Det var ikke det, det handlede om. Det eneste, jeg var optaget af var rap og at blive bedre .. Så skulle det hele tiden handle om, at jeg var kvinde ... jeg var uinteresseret i at være kvinde. Jeg ville bare være rapper.”
Undervejs bliver Sulka spurgt ind til, hvordan hun blev gjort opmærksom på sit køn i hiphop-miljøet. Til det forklarer hun:
“Når jeg kigger tilbage .. det var selv samme miljø, der praisede mig for at snakke sådan, som konstant gjorde mig opmærksom på, at jeg var kvinde .. når de blev fulde nok og lige pludselig snakkede anderledes, eller når de ikke gad at snakke til mig, når jeg fik en kæreste, eller når deres venner gjorde noget fuldkommen uhyrligt, og at de valgte at cutte kontakten til mig i stedet for deres ven”. Sulka forklarer også, at “der kom også et punkt, hvor jeg har øvet mig nok til, at jeg bliver så dygtig til, at jeg tror også, der var nogen, der blev lidt truet af det.”
Sulka har valgt ikke at navngive personer i forbindelse med hendes beslutning om at udgå fra musikbranchen, men udelukkede dog tilbage i oktober, at hendes nære samarbejdspartner Tue Track var involveret.
LÆS OGSÅ: SULKA-INTERVIEW: Beats og bars på højt plan