Nyhed

VILD UDVIKLING: Politiet dropper tiltale

Tidligere direktør for Tobakken er ikke længere tiltalt for mandatsvig

RETTELSE: Det fremgår i artiklen, at Jan Mols var tiltalt i sagen. Dette er ikke korrekt, da Jan Mols derimod var sigtet - men politiet har ikke fundet anledning til tiltalen. Efter henvendelse fra daværende konsulent Ronnie Hansen præciseres det, at selve politianmeldelsen og bortvisningen sker efter interne undersøgelser af Jan Mols' økonomiske papirer - og altså ikke som direkte resultat af analysen, som blev udført af Ronnie Hansen, da konsulentarbejdet på daværende tidspunkt var afsluttet.

OPDATERING: GAFFA har efterfølgende forelagt kritikken om en mulig dobbeltrolle overfor Ronnie Hansen. Læs svaret i bunden af denne artikel.


Bølgerne går højt i Esbjerg. Sagen om det nu lukkede spillested Tobakken startede i efteråret 2022, hvor spillestedet anmodede Esbjerg Kommune om garanti på en kassekredit på tre millioner kroner for at undgå en lukning af det rytmiske spillested. Kommunen tilbød da at undersøge Tobakkens økonomi, som skulle foregå under ledelse af konsulent Ronnie Hansen. Analysen resulterede i, at bestyrelsen afskedigede den daværende direktør Jan Mols, som blev fritstillet med det, der svarer til 18 måneders løn.

I slutningen af november 2022 eskalerede sagen dog til ikke alene at handle om dårlig ledelse og dårlig økonomisk håndtering, men også til en bortvisning og politianmeldelse af direktør Jan Mols, som blev anmeldt for mandatsvig. Nu tager sagen så en uventet drejning, da tiltalen mod den tidligere Tobakken-direktør Jan Mols frafalder. Det skriver hovedpersonen selv i et opslag på sin Facebook-profil:

"Kære alle. Jeg har i går modtaget meddelelse fra Rigspolitiet, at sigtelsen mod mig i sagen med Tobakken er frafaldet. Skrivelsen siger blandt andet "Vi er nået frem til, at det ikke kan bevises ved en domstol, at du har begået mandatsvig som direktør i Tobakken, Gasværksgade 2 i Esbjerg" og "Vi har ved vurderingen af sagen lagt vægt på, at det efter vores opfattelse ikke kan bevises, at du har haft det fornødne forsæt til at opnå en uberettiget berigelse og derved påføre Tobakken et tab". Jeg og vi er alle glade og lettede, selvom denne meddelelse var ventet, skriver Jan Mols." 

Det var den daværende bestyrelse, som traf afgørelsen om afskedigelsen og den senere bortvisning samt politianmeldelse af Jan Mols. Beslutningen blev taget på baggrund af den føromtalte analyse, som blev udarbejdet af konsulent Ronnie Hansen, som i dag er leder for det fremtidige spillested Fabrikken, som Esbjerg Kommune indledte forhandlinger med i slutningen af oktober i år. Fabrikken står til at skulle overtage Tobakkens lokaler, og ifølge Ronnie Hansen er ambitionen, at det nye spillested kan åbne i løbet af 2024.  


I en udtalelse til JydskeVestkysten Esbjerg fortæller Jan Mols, at han vil diskutere den nye udvikling i sagen med sin advokat og afviser ikke, at der kan være et erstatningskrav på vej mod den daværende bestyrelse: 

- Jeg har lidt under det her i et år nu og det har været hårdt. Så vi vil overveje et erstatningskrav. Det er klart, siger daværende direktør for Tobakken Jan Mols.

GAFFA har kontaktet den daværende bestyrelsesformand for Tobakken Kristian Svarrer med henblik på at få en kommentar til frafaldelsen af tiltalen mod Jan Mols, samt om Kristian Svarrers udlægning af Ronnie Hansens dobbeltrolle i forløbet som både konsulent for kommunen og senere leder af et fremtidigt spillested, som JydskeVestkysten tidligere har stillet spørgsmålstegn til. Kristian Svarrer har foreløbigt ingen kommentar til sagen. 

OPDATERING: GAFFA har snakket med tidligere konsulent og fremtidig leder for Fabrikken Ronnie Hansen, om den mulige dobbeltrolle, som bliver fremlagt af JydskeVestkysten.

GAFFA: Du har både ageret konsulent da Tobakken var lukningstruet, og står nu til at videreføre stedet som leder. Mener du selv, at der kan være en form for inhabilitet i det?

Ronnie Hansen: Nej, det mener jeg ikke. Jeg står ikke til at overtage noget. Det er en non-profit fond, der står til at overtage et spillested, der har været i udbud, hvor alle kunne komme med et bud. Og jeg har ikke nogen personlig vinding på det. 


GAFFA: Men du står jo til at fungere som leder på spillestedet?

Ronnie Hansen: Ja, nu må vi se, hvordan det udspiller sig. Der bliver stadigvæk forhandlet om det. Men altså, der er ikke nogen personlig vinding. Skulle jeg være leder i en periode for spillestedet, så vil det jo ikke være en løn, der modsvarer noget, som jeg tidligere har fået. Jeg er jo nede fra området, så det er mere fordi, der er en gruppe, der synes, at der skal være et spillested. Så hvis der var andre, som syntes det kunne være fedt at drive det, så skulle de jo bare byde ind. 

GAFFA: Du tog altså ikke rollen som konsulent, fordi du havde en interesse i på et tidspunkt at kunne have indflydelse på spillestedet?


Ronnie Hansen: Nej, det var det ikke. Jeg har jo været konsulent for et stort tocifret antal kulturprojekter i Danmark og lige så mange i udlandet, tror jeg. Det handler om, at det jo er mit arbejde. Der er jo også andre steder, som er gået ned, og har fået ny bestyrelse eller ny ledelse, som en del af det arbejde, jeg har lavet. Det er aldrig noget, jeg gør for at få en mulighed selv. Jeg har drevet de spillesteder, jeg skulle. Da jeg senere var konsulent for Tobakken, slog de stillingen op for direktør for Tobakken. Det søgte jeg jo selvfølgelig heller ikke. Min rolle i det nye projekt skal nærmere ses som en del af en initiativgruppe, der gerne vil have, at der er et spillested hernede, hvor vi kommer fra.

GAFFAs skribent Alexander Hemstedt uddyber sagen om Tobakken i den lokale radiostation Radio Victorias podcast. Hør selv episoden her.

LÆS OGSÅ: Esbjerg Kommune indleder forhandlinger med Fabrikken


ANNONCE