x

Julemusik gennem årtierne: Ti stærke julesange fra 1980’erne

Julemusik gennem årtierne: Ti stærke julesange fra 1980’erne

Juleaften står for døren og i tiden frem mod den 24. december, drager GAFFA ud på en musikalsk tidsrejse, hvor vi sammen udforsker ti julesange fra seks forskellige årtier – i alt 60 skæringer fra 1970’erne frem til 2020’erne

Julen skiller sig ud ved at have sin helt egen genre, der efterhånden ikke blot er begrænset til december måned. Allerede i november begynder julesangene at snige sig frem, og de rigtig juleglade sjæle vil endda mene, at bjældeklang og klokkespil er tilladt, så snart Halloween har haft sin tid.

Julemusik byder ofte på en poppet lyd og beskæftiger sig gerne med glæde, gaver og kærlighed, men sangene kan også være med til at belyse nogle af tilværelsens mørke aspekter. For julen bringer os sammen, på godt og ondt. Højtiden kan frembringe følelser af ensomhed, fremhæve anstrengte relationer og få os til at føle os nostalgiske, når vi tænker tilbage på det, der engang har været; de relationer, vi har brudt, og de mennesker, vi har mistet.

Vi bevæger os på vores tidsrejse videre mod 80’erne – mod puddelhår, neon og vild makeup. Det var årtiet, hvor man frygtede AIDS, og hvor Tjernobyl-tragedien fandt sted. 80’erne markerede desuden den æra, hvor musikvideoerne for alvor fik succes, og MTV kom til verden. Her er ti julesange fra 80’er-arkivet.

1. "December Will Be Magic Again" - Kate Bush (1980)

Vi starter stærkt ud med et nummer fra den britiske sanger med den umiskendelige stemme. Nummeret blev oprindeligt indspillet i 1979, men fik først sin udgivelse det følgende år. Her udkom sangen dog allerede den 17. november, hvilket medvirkede, at ”December Will Be Magic Again” var væk fra den engelske singlehitliste igen før jul. Bush optrådte desuden live med nummeret i 1979 i forbindelse med en jule-tv-special.

2. "Do They Know It’s Christmas?" - Band Aid (1984)

Dette uundgåelige nummer blev oprindeligt skrevet af Bob Geldorf og Midge Ure som en reaktion på hungersnøden, der plagede Etiopien. Geldorf og Midge sammensatte supergruppen Band Aid, som bestod af en række af tidens mest populære engelske og irske musikere. Det imponerende line-up talte blandt andre George Michael, Bono, Phil Collins, Boy George, Simon Le Bon og Sting. Nummeret røg ind som nummer 1 på den engelske hitliste og blev der i hele fem uger. Sangen blev den hurtigst sælgende single i den engelske hitlistes historie og lå nummer 1 i 13 lande uden for Storbritannien. Geldorf havde håbet, at nummret kunne indsamle 70.000 pund til Etiopien – i stedet endte beløbet på over otte millioner pund.

3. "Another Lonely Christmas" - Prince and The Revolution (1984)

Med ”Another Lonely Christmas” satte Prince & The Revolution spot på den ensomhed, som for mange præger den ellers glædelige højtid. Nummeret handler om en enke, hvis elskede gik bort juledag, og blev oprindeligt udgivet som en B-side til ”I Would Die 4 U”. I denne periode nød Prince stor succes oven på udgivelsen af albummet og filmen Purple Rain, men oplevede også et pres, der, ifølge folk tæt på musikeren, fik ham til at trække sig tilbage. Prince skulle efter sigende selv have tilbragt en god del af juledag alene, hvor sangeren koncentrerede sig om at arbejde med musikken.

4. "Last Christmas" - Wham! (1984)

Denne her giver måske sig selv, men det vil jo næsten være absurd at lave en liste over julesange fra 80'erne uden at inkludere ”Last Christmas”. Nummeret røg ved sin udgivelse ind som nummer to på den engelske singlehitliste og var indtil 2015 den mest spillede julesang i det 21. århundrede i Storbritannien. Sangen er da også blevet spillet så meget, at der i 2010 opstod et spil med navnet Whamageddon, som efterhånden har udviklet sig til lidt af et fænomen. Her gælder det ganske enkelt om at undgå den klassiske julesang fra den 1. december indtil midnatstid den 24. Remix og covers er dog undtaget.

5. "Thank Gods It’s Christmas" – Queen (1984)

Vi kan efterhånden konkludere, at 1984 var et stærkt år for juleudgivelser. Dette ikoniske nummer kom til i et samarbejde mellem Queens guitarist Brian May og trommeslager Roger Taylor. De to medlemmer kom faktisk op med hver deres idé til en julesingle i sommeren 1984, men valgte i sidste ende at gå med Taylors version. Mays bud, ”I Dream Of Christmas” blev siden udgivet af guitaristens kone, Anita Dobson, mens Freddie Mercury leverede en power-vokalpræstation til Taylors ”Thank God It’s Christmas”. Nummeret blev siden udgivet som B-side til singlen ”A Winter’s Tale” fra albummet Made In Heaven, som udkom i 1995, fire år efter Mercurys død. Den 24. november i år var det 30 år siden, at Queen mistede deres legendariske forsanger.

 

6. "Driving Home for Christmas" - Chris Rea (1986)

Dette julehit blev oprindeligt udgivet som en B-side til singlen “Hello Friend” fra 1986, men faktisk blev nummerets tekst skrevet mange år forinden. I 1978 skulle Rea hjem til Middlesbrough fra Abbey Road Studios i London. Han måtte i den forbindelse få sin kone til at hente ham i bil, idet pladeselskabet, som han for nyligt have afsluttet en kontrakt med, ikke ville dække en togbillet. Undervejs blev parret fanget i trafikken, mens sneen dalede. Rea bemærkede, hvor utilfredse bilisterne omkring dem så ud og begyndte at skrive sangen lige dér i skæret fra gadelysene. 

 

7. "Merry Christmas (I Don’t Want to Fight Tonight)" – Ramones (1987)

Et anderledes rocket bud på en julesang findes i form af dette Ramones-nummer fra gruppens 1989-album Brain Damage. Nummeret, der da også kom til verden nogle år efter bandets storhedstid, var ikke en hitlistesucces og blev oprindeligt udgivet som en B-side til ”I Wanna Live” fra 1987. I dag kan det være svært ikke at forbinde teksten med det anstrengte forhold mellem sanger Joey Ramone og guitarist Johnny Ramone, der blandt andet var påvirket af et trekantsdrama.

8. "Christmas in Hollis" - Run DMC (1987)

Dette hiphop-julenummer blev udgivet på julealbummet A Very Special Christmas. Run DMC takkede i første omgang nej til at medvirke på udgivelsen, som blandt andet inkluderer numre fra Whitney Houston, Sting og Bruce Springsteen, men ombestemte sig, da idéen om ”Christmas in Hollis” blev pitchet. Hollis er et nabolag i Queens, hvor medlemmerne af Run DMC voksede op. I nummerets video overdrager julemanden sin opgave med at bedømme børn som "artige" eller "uartige" til sin hjælper for en stund. Hjælperen hygger sig følgelig med et flittigt brug af den røde "uartig"-knap. Ved videoens afslutning tager julemanden af sted i en slæde, som naturligvis trækkes af en hund med påsat gevir. Ja, hvorfor ikke?

9. "Fairytale of New York" - The Pogues (1987)

I 1987 bød The Pogues på en folk-julesang med punk-attitude og en intro, der leveres, som kun Shane MacGowan kan gøre det. Nummeret var to bøvlede år undervejs, hvor den oprindelige kvindelige sanger forlod projektet undervejs. Således fremføres nummeret, som vi kender det, som en duet mellem MacGowan og Kirsty MacColl. Der er dog ikke tale om pudsenusset sukkersnak. De to karakterer kaster tværtimod nogle ikke særlig børnevenlige ord efter hinanden i sangens andet vers. Til trods for den kontroversielle sprogbrug har nummeret siden 2015 haft titlen som den mest spillede julesang i Storbritannien i det 21. århundrede – en titel, The Pogues stjal fra intet mindre end Wham!'s ”Last Christmas”.

10. "December" – All About Eve (1989)

Udgivet ved udgangen af årtiet er der lige netop plads til dette nummer på listen. ”December” er en af de julesange, der beskæftiger sig med den ensomhed, som måneden for nogle bringer med sig. Det er mørkt og nostalgisk, mens der i teksten reflekteres over at sidde tilbage med minderne fra noget, som engang har været og tvivlen om, hvorvidt man bør række ud. Som det lyder i sangens vers: ”it must be the time of year.”

LÆS OGSÅ: Julemusik gennem årtierne: Ti stærke julesange fra 1970'erne

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA