x

Peter Sommer på vej med skilsmisseplade

Peter Sommer på vej med skilsmisseplade

Mere end fire år er passeret, siden Peter Sommer sidst udgav et album i eget navn. Han har i mellemtiden udgjort den ene halvdel af De Eneste To, men nu står han på egne ben igen. Albummet hedder "Alt Forladt" og er musikalsk meget langt fra såvel 2004-debuten "På Den Anden Side" og dens afdæmpede, delvist akustiske instrumentering som den rockende "Til Rotterne, Til Kragerne, Til Hundene" fra 2008. Albummet udkommer den 28. januar 2013.
 
Den 38-årige sanger har ikke blot udskiftet en del af sine sædvanlige musikere med en voksende elektronisk maskinpark på sit fjerde soloalbum. Privatfronten har også været præget af opbrud, og Peter Sommers skilsmisse er en central del af fortællingen om "Alt forladt". Albummet tager således fat om bruddet i privatlivet.

"Selv om 40,2 procent af alle danske ægteskaber efterhånden ender sådan, er det en meget underlig situation at befinde sig i. Stilstand er pludselig den eneste vej frem", fortæller Peter Sommer.

Førstesinglen "Hvorfor Løb Vi?" er ifølge Sommer et farvel til en tid præget af alt for meget tvivl.

"Man kan også bare være hurtig og sige, at sangen handler om, hvorfor vi blev skilt. Den rummer en skør og tynd smerte og behandler den grundtyngende tvivl, som nemt kommer til at fylde alt for meget i et forhold. Jeg indrømmer blankt, at det ikke just er nogen fest at lægge ud med. Det er som at indtage dansegulvet 1. januar. Dagen derpå-dans. Electro, man ikke for alvor har lyst til at danse til", siger Peter Sommer.

Peter Sommer er teknisk set ikke blevet skilt, da han aldrig har været gift, men han levede i en årrække i et ægteskabslignende forhold med sangerinden og sangskriveren Lise Westzynthius, som han har en søn med. Hendes udlægning af bruddet kunne man høre på hendes album "Tæt På En Kold Favn" fra 2012. Du kan også læse et interview med Lise Westzynthius om albummet i GAFFAs artikelsektion.

Elektronisk inspiration
I virkeligheden havde Peter Sommer planlagt at fortsætte med at skrive musik, som han altid har gjort, nemlig på en guitar, til trods for en gammel kærlighed til britiske triphop-giganter som Portishead og Massive Attack og til The Stone Roses og Ian Brown, der også har arbejdet med programmeringer og samples. Alligevel var det først gennem mødet med producer Stefan Kvamm via De Eneste To for et par år siden, at Peter Sommer fik troen på, at han kunne forfølge en elektronisk tilgang til musikken.
 
"Jeg tror, jeg har turdet tage skridtet, fordi selvtilliden efterhånden har sneget sig ind. Jeg har altid været lidt jovial, når det kom til at lave musik. Man skal da være gode venner, mens man er i gang. Men det bliver lige lidt vildere , hvis man driver hinanden nogle nye steder hen og giver sin uforbeholdne mening til kende. Det har nok bare taget mig 10 år at blive så sikker, at jeg har kunnet se sådan på sagen", siger Peter Sommer.

"Alt Forladt" er Peter Sommers fjerde album, og det udkommer som sagt den 28. januar 2013.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA