2023 blev året, hvor GAFFA gik i luften med sin nye kulturpolitiske redaktion. Det har allerede affødt mange artikler og mange reaktioner - både i branchen og fra vores læsere.
På den nye redaktion har vi ikke kun skrevet om generelle samfundstendenser fra branchen, men vi har også gravet dybt i sager fra politikkens verden. Vi giver hermed et overblik over de kulturpolitiske- og samfundsrelaterede artikler, I læste allerflittigst i 2023.
1. Rammstein-sagen
...er den sag, I har fulgt allerflittigst med i. I et væld af artikler har GAFFA dækket sagen indgående, og det affødte massevis af reaktioner fra vores læsere. Både ris og ros. Og hvordan koger man lige hele denne misere ned?
Det hele startede i starten af juni, hvor den irske kvinde Shelby Lynn kom med de første anklager på sin Instagram-profil efter en Rammstein koncert i Vilnius i Litauen den 22. maj. Det var forsanger Till Lindemann, der i særdeleshed blev anklaget for flere krænkelser, som skulle have fundet sted til nogle afterparties, bandet havde planlagt, efter koncerterne på deres forår- og sommerturné. Shelby Lynn beskrev således på sociale medier, at Till Lindemann var blevet aggressiv over for hende til et sådant afterparty, efter at hun afviste at have sex med ham. Morgenen efter vågnede hun op med kraftige blå mærker og mente, at der var stoffer i en drink, hun fik til festen sammen med rockbandet.
Derudover beskyldte hun Joe Letz (der er Till Lindemanns solo-trommeslager og personlig assistent for Rammstein-guitarist Richard Z. Kruspe) samt Alena Makeeva, der angiveligt skulle være en slags casting-director af de omtalte afterparties, for, sammen med andre, at stå for en systematisk udvælgelse af de såkaldte row-zero-piger til Rammstein-koncerterne, hvor kvinderne castes via Instagram, og briefes omkring en såkaldt "sexy, goth, kinky dress-code" før showet.
Efterspillet til Shelby Lynns anklager mod bandet indebar en gedigen mediestorm for bandet, samtidig med at flere kvinder stod frem med alvorlige anklager fra de omtalte afterparties. Mange af disse anklager er dog siden blevet trukket tilbage.
Sagen affødte mange reaktioner og flere tog afstand fra bandet. For eksempel ville Rammsteins mangeårige pladeselskab ikke udgive Till Lindemanns soloalbum, der udkom i 2023. Samtidig satte pladeselskabet promoveringen af bandet på pause. Også Rammsteins trommeslager, Christoph "Doom" Schneider, distancerede sig til dels fra Lindemann i et IG opslag.
Lindemann blev på baggrund af anklagerne efterforsket, men der blev mere eller mindre sat et punktum i sagen i slutningen af august, da tyske myndigheder indstillede efterforskningen. Anklagemyndigheden meddelte, at de manglede beviser for de alvorlige overgrebsanklager mod Rammstein-sangeren.
GAFFAs konstituerede chefredaktør blandede sig også i sagen i lederen “GAFFA har dækket Rammstein-sagen sobert og sagligt”.
2. Gaslightede Topgunn lige sine egne følgere?
Kulturredaktionens overhoved, Regitze Bundgaard, stillede en kritik af TopGunn, i et debatindlæg tilbage i oktober. Den danske rapper, sanger og tidligere Danmark Har Talent-dommer Oliver Gammelgaard Nielsen udsendte nemlig sit femte album DK Goat, som ud over at få den traditionelle opmærksomhed - som følger en albumudgivelse fra en landskendt artist - også fik en del opmærksomhed på følgende linjer fra titelnummerets første vers:
”Jeg blev dømt for at bokse på en pige / hvis jeg virkelig havde gjort det, havde det været som Tyson / og det’ sikkert, fordi jeg ik’ gad hende nok / havde jeg lyst, havde hun suttet som en Dyson”.
Teksten refererer tilsyneladende til en hændelse i 2016, hvor TopGunn blev dømt for vold mod en ung kvinde i Aarhus. Kort tid efter udgivelsen meddelte TopGunn selv i en Instagram Story, at linjerne nu var blevet fjernet fra tracket. Ordlyden i hans “undskyldning” fik Regitze til tasterne, da hun mente, at TopGunn gaslightede sine egne følgere.
Læs debatindlægget om Topgunn her
3. Lækkede dokumenter afslører opsigtsvækkende forhold om tidligere Tobakken-leder
I november kom GAFFA i besiddelse af en række dokumenter, der belyser, hvilke forhold der gav anledning til bortvisningen og den efterfølgende politianmeldelse af den tidligere Tobakken-leder Jan Mols. I det hele taget var Tobakken ret skandaleramt i 2023, men historien med en række detaljer om Jan Mols’ økonomiske ageren som spillestedsleder, var dét, der fangede vor læseres interesse allermest.
4. Tidligere rocksanger og erfarent hold vil videreføre konkursramt Esbjerg-spillested
På trods af Tobakkens lidt uheldige medfart i 2023 var der ligeledes godt nyt for det skandaleramte spillested. I juli måned kunne et nyt hold annoncere, at de ville drive Tobakken videre - nu under navnet Fabrikken.
Holdet består af Tobias Kippenberger (tidligere forsanger i Esbjerg-bandet The Floor Is Made Of Lava og tidligere development manager hos blandt andet koncertvirksomheden Smash!Bang!Pow!), tidligere teknisk chef for Tobakken, Rasmus Støier, tidligere afvikler og bar-ansvarlig hos Tobakken, Peter Ørum, tidligere økonomimedarbejder på Tobakken, Jannie Rønn Brink og tidligere administrativ koordinator på Tobakken, Heidi Møbjerg og den tidligere EUC Vest-direktør Peter Amstrup som bestyrelsesformand.
5. Stadigt flere unge viser aggressiv adfærd til koncerter
Under årets festivalsæson beskrev meldinger fra det danske festivalland en tendens om et ungt, aggressivt publikum, der var inspireret af trends på TikTok. Trenden udspillede sig fra store koncerter i udlandet, hvor flere musikstjerner blev genstand for chikanerende, grænseoverskridende eller direkte voldelig adfærd, mens de stod på scenen. En tendens, der desværre også nåede de danske festivaler i 2023.