Nyhed

Før koncerten: Queens 10 bedste musikvideoer

I anledning af Queens danske besøg i aften varmer GAFFA op med bandets mest ikonografiske musikvideoer

I aften spiller Queen - med Adam Lambert i front! - i Jyske Bank Boxen i Herning. I den anledning har GAFFA samlet Queens 10 bedste musikvideoer. Du kan se dem her forneden.

Queen alias guitarist Brian May og trommeslager Roger Taylor har i de sidste to et halvt år turneret verden rundt med Adam Lambert som sangeren, der efter bandets eget udsagn ikke skal erstatte Freddie Mercury, der døde i 1991 – Mercury kan ikke erstattes, og Lambert skal bare være sig selv. Hvis man skal tage udgangspunkt i udenlandske anmeldelser af Queen anno 2015, gør Lambert det også glimrende og bringer måske endda mere til fadet, end Paul Rodgers gjorde det tidligere, da han fik æren af at stå i front.

Når det kommer til musikvideoer, har Queen først og fremmest været på forkant. Det var de nemlig med "Bohemian Rhapsody". De var medvirkende til musikvideoens fødsel, og passende bliver den det som ender med at fortælle Queens historie - og ikke mindst Freddie Mercurys historie, da hans sygdomsforløb ikke kan fornægtes, som han fysisk svinder ind fra video til video.  


Tag med på en 20 år lang rejse - fra 1975 til 1995 - her:

 

Bohemian Rhapsody - A Night At The Opera (1975)


Det er stadig svært at forestille sig, hvordan Freddie Mercury kunne rumme hele kompositionen til den storladne "Bohemian Rhapsody" i sit hoved. Det var ikke desto mindre, hvad han gjorde med dette lille værk, som siden hen har skrevet sig ind i den kulturelle kanon. Musikvideoen - eller promo-klippet - er bemærkelsesværdigt fordi, at efter "Bohemian Rhapsody" blev det almen praksis i musikbranchen at udgive en single med en billedside også. Man havde naturligvis anvendt videomateriale før, men videoen til "Bohemian Rhapsody" er blevet udråbt som til at indstifte MTV-æraen. Verdens første egentlige musikvideo? 



Another One Bites the Dust - The Game (1980)

"Another One Bites the Dust" er måske knap så innovativ en video som "Bohemian Rhapsody" viste sig at være det. Der er mest tale om et forsøg på at mime en live-situation. Ikke desto mindre møder vi Freddie Mercury med sit nu ikoniske 80'er-look. 70'ernes lange hår er erstattet med en enkel, kortklippet frisure, og det rå macho-overskæg er på plads over læben. Hvordan skulle man ellers gå et nyt årti i møde? Musikvideoen bruges effektivt til at afsløre et nyt image for bandet. Og så må vi ikke glemme John Deacons baslinje ... Hold da op ...


 

Radio Ga Ga - The Works (1984)

I begyndelsen af 80'erne tabte radioen terræn til MTV, der med sine musikvideoer skabte en ny måde at høre musik på. Det blev italesat i flere sange - "Video Killed The Radio Star" af Buggles fra 1983 er et bud. Roger Taylor var året efter klar med Queens hyldest til radioen. Lettere ironisk egentlig, når man tænker, at bandet selv havde været med til at skabe musikvideo-formatet.

I musikvideoen bruges der adskllige klip fra tidligere i Queens karriere. Vi får således klip fra "Bohemian Rhapsody", som kan ses som den ironiske kommentar til, hvordan "musik forandrer sig gennem årerne". Der klippes også til den tyske filminstruktør Fritz Langs klassisker "Metropolis". 

Som altid er Queen eksponenter for et knivskarpt image, hvad man da også bemærker med det fælles scenetøj i sort og rødt læder.


 

I Want to Break Free - The Works (1984)

Det bedste ord til at beskrive "I Want To Break Free" er camp. Britisk humor er som skræddersyet til mænd i dametøj (spørg gutterne fra Monty Python!), så det overraskede næppe Queens hjemlige publikum, da bandet trak i kjoler. I USA var det til gengæld en anden historie. Her tabte bandet nemlig terræn, fordi flere fans blev afskrækkede over det lidet macho-image, som videoen fremstillede. Havde den amerikanske cowboy forventet mere rockabilly som den populære "Crazy Little Thing Called Love", fik han i stedet beskæggede mænd i læderskørt og Skærsommernatsdrøm-agtige udskejelser.

 


A Kind of Magic - A Kind of Magic (1986)

I 1986 hjalp Queen et filmsoundtrack på vej - som de tidligere havde gjort det med "Flash Gordon". "Highlander" med franske Christopher Lambert i hovedrollen som et udødeligt menneske blev en smule mere funky med "A Kind of Magic". Videoen er instrueret af filmens instruktør Russell Mulcahy. Walt Disney Corporation hjalp til med videoens animationer.


Who Wants to Live Forever - Kind of Magic (1986)

Igen er vi ved soundtracket til "Highlander", og "Who Wants to Live Forever" rammer filmens tema spot on. Filmet i et varehus i Londons East End. Med hjælp fra National Philharmonic Orchestra, 40 kordrenge, og flere hundrede tændte lys. 



 

Breakthru - The Miracle (1989)

Denne musikvideo er kendt for toget. Det handler om toget. Ifølge bandmedlemmerne var det en fornøjelig affære at skyde musikvideoen. Brian May var ved at komme sig oven på en depression og blev vakt til live af spetaklet. Dog var det også første gang, at man bemærkede, at Freddie Mercury virkede tyndere og mere skrøbelig, end han tidligere havde været.  


These Are the Days of Our Lives - Innuendo (1991)


Den sidste musikvideo Freddie Mercury medvirkede i. "These Are The Days of Our Lives" blev filmet den den 30 maj 1991. Den viser en syg og svækket Mercury. 




The Show Must Go On - Innuendo (1991)

Singlen udkom kun seks uger før Mercurys død den 24. november 1991, og da han var for syg til at kunne optræde i musikvideoen, består den hovedsageligt af gamle klip af ham.




Heaven For Everyone - Made In Heaven (1995)

Dave Mallet, der har instrueret flere Queen-musikvideoer, lavede denne musikvideo som hyldest til Mercury. Han brugte klip fra Georges Méliès "Le Voyage dans la Lune" (1902), "Le Voyage á travers l'impossible" (1904) og "L'éclipse du soleil en pleine une" (1907).



ANNONCE